ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM!

zdrowo

W roku szkolnym 2016 / 2017 nasza szkoła bierze udział w 7 edycji projektu ,,Zdrowo jem, więcej wiem!". Jest to projekt realizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Patronat honorowy nad konkursem objęła małżonka Prezydenta RP Agata Kornhauser-Duda. Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Zamysłem twórców projektu jest także kształcenie rodziców jako osób, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną. 

Cały projekt jest podzielony na trzy sezony – jesienny, zimowy i wiosenny. Każdy z tych etapów zbudowany jest wokół tematu przewodniego i stanowi logiczną całość oraz jest oparty na podobnej strukturze, której stałymi elementami są: zajęcia lekcyjne, konkursy, promocja zdobytej wiedzy  i Forum dla Rodziców.

W projekcie biorą udział zespoły złożone z uczniów klas 0 i 1 pod opieką Marzeny Kołodziejskiej i Justyny Dudkiewicz oraz klas 2 i 3 pod opieką Marzeny Kołodziejskiej i Ewy Masztakowskiej. W etapie jesiennym są 2 bloki zadań. Zrealizowaliśmy pierwszy blok zadań o tematyce prozdrowotnej: „Smacznie – zdrowo – kolorowo. Warzywa i owoce na co dzień”. Na zajęciach rozmawialiśmy o tym, dlaczego jemy owoce i warzywa. Uczniowie wykazali się dużą znajomością wartości odżywczych owoców i warzyw, a także witamin, które one zawierają. Oglądali zgromadzone warzywa i owoce, a następnie układali je oddzielając na owoce i warzywa. Wykonali pyszną sałatkę owocową. Przygotowali przedstawienie w oparciu o wiersz J. Brzechwy ,, Na straganie” i zaprezentowali je starszym kolegom. Uczniowie w grupach, parach albo samodzielnie wykonywali plakaty, zawierające hasła zachęcające do spożywania owoców i warzyw zamiast słodyczy. Plakaty wykonane na konkurs zostały zaprezentowane w formie wystawy dla wszystkich uczniów i wzbudziły duże zainteresowanie. Uczniowie biorący udział w projekcie, zredagowali pisemko zachęcającą do rezygnacji ze słodyczy na rzecz owoców i warzyw. Proponowali udział w zabawach i grach na świeżym powietrzu. Zapraszali do wspólnej zabawy.

Nauczyciele zachęcali rodziców do zaangażowania się w realizację zadań, pomoc, a także wspieranie dzieci w trakcie realizacji podjętych zadań. Na stronie: www.aktywniepozdrowie.pl rodzice znajdą wiele ciekawych artykułów, przepisów na smakowite dania.

Zdjęcia w galeriifacebook

2 Edycja jesienna - DBAM O TO CO JEM I JAK SPĘDZAM CZAS

 Za nami kolejne działania etapu jesiennego ogólnopolskiego projektu „Zdrowo jem, więcej wiem!”. Klasy II i III zrealizowały  szereg zadań dotyczący tematyki  pierwszego i drugiego śniadania. Uczniowie z zaangażowaniem uczestniczyli w lekcji pt. „ Stawiam na śniadanie” , której celem było uświadomienie , iż śniadanie jest podstawowym posiłkiem w ciągu dnia.  Następnie odbył się konkurs na najlepszy zestaw śniadaniowy , dzięki któremu powstała Księga Śniadaniowa , w której znalazły się rysunki  wraz z opisami smacznych i pożywnych posiłków. Został wybrany  także Super Kucharzyk, który swoim pomysłem na śniadanie zachwycił wszystkich.  Promując  zdobytą wiedzę uczniowie częstowali swoich kolegów irodziców  przygotowanym przez siebie  drugim śniadaniem – kanapkami.

Serdecznie dziękujemy rodzicom za pomoc i wsparcie w realizacji zadań konkursowych . Z niecierpliwością czekamy na wyniki etapu jesiennego.

Zdjęcia w galeriifacebook

Edycja zimowa – „ŹRÓDŁO ŻYCIA I ZDROWIA – WODA”

Wszyscy wiemy, że woda jest najważniejszym i absolutnie niezbędnym składnikiem organizmu człowieka. Dzięki jej obecności organizm może prawidłowo funkcjonować, od wody zależy nasze przeżycie. Jest także najzdrowszym i najlepszym napojem dla człowieka. Jest źródłem nie tylko życia, lecz także zdrowia. Gasi pragnienie i dostarcza składniki mineralne ( magnez, wapń, sód ,jod, potas), które korzystnie oddziałują na nasz organizm. Można ją także wzbogacić naturalnymi witaminami, dodając do niej plasterek cytryny, pomarańczy lub naturalny niesłodzony sok. Kolejnym zadaniem które, zrealizowali  uczniowie klasy 2 i klasy 3 był  teatrzyk kukiełkowy z warzyw i owoców, który opowiadał  o ich zaletach i zachęcał do ich jedzenia. Uczniowie wzięli także udział w konkursie ,,Zaprojektuj Wodolubka”. Zadaniem dzieci było wykonanie postaci z dowolnych materiałów i w dowolnej technice, która o ,,Zdrowie swoje dba i wodę pije co dnia”. Wystawa prac znalazła miejsce na szkolnym korytarzu.. Wszystkie podjęte działania przyczyniły się do uświadomienia dzieciom jak ważne jest picie wody oraz uczenia ich odpowiedzialności za właściwy wybór tego co piją i jedzą.. Koledzy i koleżanki z innych  klas mogli posmakować świeżo przygotowanych napojów chłodzących.

Klasy2 i 3 zachęcają: Pij wodę będziesz zdrowy!

Zdjęcia w galeriifacebook

Ewa Masztakowska